Most Efficient

Nieuwe LED-technologie vervangt langzaam conventionele straatverlichting. Ze hebben een langere levensduur en zijn efficiënter in hun energieverbruik. Deze zogenaamde ‘efficiënte’ en ‘duurzame’ lampen schitteren in een nieuwe reeks van kleuren. De overheid ziet dit nieuwe spectrum als de vooruitgang. De toekomst. De keuze voor deze nieuwe straatverlichting is gebaseerd op politieke en economische standpunten. Dit beïnvloedt direct de kleur die we om ons heen zien in de nacht.

Vanwege deze ‘efficiënte’ en ‘duurzame’ etiketten lijken deze nieuwe kleuren vrij van discussie, maar ze laten de nacht wel heel anders ogen. Het verandert onze perceptie van de publieke ruimte en onze relatie tot hen. Deze ruimtes voelen emotioneel gezien anders.

De nacht was ooit warm gekleurd. De conventionele lage druk natriumlampen baadden de dorpen en steden in een palet van oranje dat uniek was voor de avond. Een monochromatisch licht dat alleen oranje kleuren toont. Een onvolmaakt licht, maar wel een die geruststellend menselijk is.

Terug naar projectoverzicht